אודות המחלקה

מה מקורה של המילה "עץ", מאין הגיעה אלינו המילה "אילן" ומה הקשר שלה לצפרדע הירקרקה הידועה בשם "אילנית"? מדוע נמצא בכתובים "אירוסין" וגם "אירושין" ונאמר "נישואין" וגם "נישואים"? 

אם מעניין אותך להכיר לעומקה את השפה העברית, מהשפות העתיקות הבודדות שעודן חיות ושימושיות היום, ולגלות את כל סודותיה וחידותיה, המחלקה ללשון העברית וללשונות שמיות באוניברסיטת בר-אילן היא המקום בשבילך.

המחלקה מובילה את הלומדים בה במסע לתוככי השפה העברית. היא עוסקת בכל הנדבכים המרכיבים את העברית החיונית והחיננית של ימינו וגם במקורותיה: לשון המקרא, לשון חכמים ולשון ימי הביניים, העברית בהתחדשותה במאה ה-19 ובמגעה עם מסורות ולשונות היהודים, יידיש, לאדינו ואיטלקית יהודית.  

גם אחיותיה של העברית, השפות השמיות, נלמדות במחלקה, ובהן הארמית על ניביה: ארמית מקראית, ארמית ארץ-ישראלית יהודית וארמית בבלית יהודית, ארמית מדוברת. לימודי האשורולוגיה מרחיקים בזמן אל השפות האכדית והשומרית, ויאפשרו לך לקרוא את היצירות הספרותיות, מהראשונות שכתבו בני אדם מעולם, בכתב היתדות ובתעתיק.

שילוב קורסים ממחלקות משיקות, ספרות עם ישראל, תנ"ך ותלמוד, ערבית, לימודים קלאסיים, בלשנות אנגלית ותולדות עם ישראל – נועד להעשיר את הלימוד ולהרחיב את האופקים.

סגל המחלקה, חוקרות וחוקרים מעולים בכל תחומי הלשון, יקנו לך ידע בתחומי לימוד כגון פונולוגיה, מורפולוגיה, תחביר, סמנטיקה, פרגמטיקה, חקר השיח, לקסיקולוגיה, לקסיקוגרפיה, בלשנות המגע, סוציו-לינגוויסטיקה, פסיכו-לינגוויסטיקה, בלשנות חישובית וחקר השמות. הם ילוו אותך מן התואר הראשון לתארים המתקדמים בחוקרך את סוגיות הלשון המעניינות אותך.  

טעימה ממגוון הנושאים שבהם עוסקים תלמידי המחקר במחלקה: ניתוח לשוני-פרגמטי של תגוביות אירוניות בעמוד הפייסבוק ההומוריסטי; מדיון לעובדה: על תהליך הניטרליזציה של ערכים בוויקיפדיה; טיב הארמית הבבלית היהודית בכתבי-יד "הלכות גדולות" שבגניזת קהיר; שמות העצם הלקוחים מספר איוב בעברית בת ימינו; הטיעון הדיאלוגי המקרב: אסטרטגיות ומאפיינים לשוניים-רטוריים; היבטים לשוניים של שיח השכול.

הבוגרים והבוגרות שלנו משמשים מורים בבתי ספר על-יסודיים, חוקרים ומרצים באקדמיה. בוגרי המחלקה יכולים להמשיך גם ללימודי תעודה בעריכת לשון (תוכנית מתוקשבת) ולהשתלב כעורכי לשון ותוכן בתחנות רדיו וטלוויזיה, בהוצאות ספרים, במערכות עיתונים ובכתבי-עת ואף להשתלב כבלשנים בתחומי הבינה המלאכותית.